Hermione Jean Granger (s. 19. syyskuuta 1979)[1] on kuvitteellinen henkilö, kirjailija J. K. Rowlingin kirjoittamassa Harry Potter -kirjasarjassa. Emma Watson on näytellyt Hermionea kaikissa julkaistuissa Harry Potter -elokuvissa.

Hermione opiskelee Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Hän on Jästisyntyinen. Hermionen ystäviä ovat Harry Potter ja Ron Weasley. Hänen vanhempansa ovat ammatiltaan hammaslääkäreitä. Hän on perheen ainoa lapsi. Lisäksi Hermione omistaa Koukkujalka-nimisen sekarotuisen kissan, jonka toinen vanhempi on gäätä.

Hermione on vuosikurssinsa vanhin ja kaikin puolin viisain oppilas. Koska Tylypahkassa aloitetaan koulu 1. syyskuuta, Hermione olisi ollut liian nuori Harrya ja Ronia ylemmälle luokalle, joten hän aloitti koulun hieman ennen kuin täytti 12. Tylypahkassa opiskeleminen aloitetaan 11-vuotiaana.

[muokkaa] Ulkonäkö

Hermionella on tuuheat, usein pörröttävät ruskeat hiukset ja kastanjanruskeat silmät. Hänellä on selkä hieman kumarassa kaikkien kirjojen kannon painosta. Hermionen yleisimmät vaatteet ovat koulupuku ja vapaa-ajan asuna farkut ja paita. Kirjasarjan alussa hänellä on melko isot etuhampaat, mutta teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Matami Pomfrey taikoo ne normaalikokoisiksi.

VAROITUS:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.


Hermione Granger on kasvanut jästivanhempiensa luona tietämättä olevansa noita. Täyttäessään 11 vuotta hänelle selviää, että hän on noita ja hänet on kutsuttu opiskelemaan Albus Dumbledoren johtamaan velhokoulu Tylypahkaan. Heti ensimmäisenä vuotenaan hän tutustuu Harry Potteriin, joka on yksi velhomaailman tunnetuimmista henkilöistä, vaikka on itse saanut tietää velhoudestaan vasta samaan aikaan kuin Hermione. Hermionesta tulee toinen Harryn parhaista ystävistä Ron Weasleyn ohella. Aluksi Hermione ei ollut heidän ystävänsä lähinnä siksi, koska Ron inhosi hänen kaikkitietävyyttään. Kun Harry ja Ron pelastivat hänet vuorenpeikon kynsistä ja Hermione auttoi vastapalvelukseksi heitä sen jälkeen joutumasta hankaluuksiin opettajien kanssa kyseisen tapauksen takia, heistä tuli kirjasarjan tunnettu ystävyyskolmikko. Ginny Weasleytä lukuun ottamatta Hermionen seurassa ei liiemmin esiinny muita tyttöjä hänen ystävinään, vaan hän on pääasiallisesti koko ajan vain Harryn ja Ronin kanssa.

Hermione on luonteeltaan ahkera ja innokas opiskelija. Hän osoittautuu hyvin pian yhdeksi taitavimmista noidista, joita koulussa opiskelee. Hermione tuntuu osaavan oppikirjat ulkoa jo ennen kuin muut ovat edes avanneet niitä ja oppii loitsut nopeasti. Hän onkin vuosikurssinsa paras oppilas ja yksi koulun parhaita. Vaikka hänen tietämystään myös ihaillaan, jotkut pitävät häntä lähinnä ärsyttävänä ja kaikkitietävänä tyttönä, joka koettaa päteä jokaisen tilaisuuden tullen. Tästä syystä häntä pidetään usein kunnianhimoisena vaikkei hän ehkä tarkoituksella ole sitä, eikä hän ole itseriittoinen kuten esimerkiksi Ronin isoveli Percy Weasley. Teoksessa Harry Potter ja Azkabanin vanki Hermione opiskellessa kolmannella luokalla, hänen tiedonhalunsa on niin suuri, että hän joutuu kääntämään aikaa ja elämään saman tunnin kahteen kertaan päästäkseen kaikille haluamilleen oppitunneille. Hermionella on kuitenkin hänen älykkydestään ja kirjaviisaudestaan huolimatta myös tunneälyä. Hän on hyvä kuuntelemaan ja ymmärtää toisia hyvin. Silloin kun hän ei jaksa tiettyyn pisteeseen asti enää kritisoida tai nuhdella Harryn ja Ronin tapoja toimia, esimerkiksi koulutehtävien teossa, hän auttaa heitä avuliaasti.

Kun Teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Hermione saa tietää kotitonttujen asemasta Tylypahkassa, hän perustaa heti vimmoissaan S.Y.L.K.Y-nimisen yhdistyksen (Samat Yhteiset Lait Kotitontuillekin-Yhdistys), jossa hän yrittää lannistumatta vaikuttaa kotitonttujen oikeuksiin: esimerkiksi, että he saisivat palkkaa työstä. Harrya ja Ronia ei kovinkaan innosta antaa vastakaikua Hermionen aktiviteetille, mikä vaikuttaa täysin toivottomalta.

Hermione valitaan viidentenä kouluvuonnaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta tupansa valvojaoppilaaksi.

Hermionen ystävyys on usein osoittautunut Harry Potterille kultaakin arvokkaammaksi ja Harry mainitseekin teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, että Hermione on kuin sisko hänelle. Hermionen hyvä tiedonhakutaito on auttanut ystävykset monesta pulasta. Kuudentena opiskeluvuotenaan teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Harry ja Ron järkyttyvät, kun Hermione ei löydäkään selitystä oudolle Hirnyrkki-sanalle. Hermionen järkytys tuntuu olevan vieläkin suurempi, sillä koulun kirjasto ei ole vielä koskaan aikaisemmin pettänyt hänen luottamustaan. Harry ja Ron eivät aina noudata tai usko Hermionen neuvoja koska he eivät aina jaksa kuunnella hänen iänikuista, " tärkeilevää nalkutustaan" ja sen takia he useimmiten joutuvatkin ikävyyksiin.

Mitä Hermionen rakkauselämään tulee, hän tutustuu neljäntenä kouluvuotenaan kuuluisaan huispaajaan Viktor Krumiin. Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi vuorostaan Hermione joutuu seuraamaan mustasukkaisena vierestä, kun Ron alkaa seurustella Lavender Brownin kanssa. Kostoksi Ronille, neuvokas Hermione alkaa seurustella Cormac McLaggenin kanssa. Heidän suhteensa jää lyhyeksi, kun Hermione tajuaa, ettei voi kostaa toisen ihmisen kustannuksella. Hermione on myös aikoinaan ollut ihastunut pimeyden vuoimilta suojautumisen opettajaan Gilderoy Lockhartiin, vaikkei hän sitä myöntänytkään.

[muokkaa] Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Viimeisessä kirjassa Hermione lähtee Harryn ja Ronin kanssa etsimään Voldemortin hirnyrkkejä, eikä siis Tylypahkaan seitsemänneksi kouluvuodekseen. Suojellakseen vanhempiaan kuolonsyöjiltä hän tekee näille muistiloitsun saaden nämä muuttamaan Australiaan toisen henkilöllisyyden alla ja unohtamaan, että heillä on tytär.

Hermione on korvaamaton apu ystävilleen muun muassa kehitellessään keinoja, joilla ympäri maan matkustaminen tulee kolmikolle helpommaksi ja pelastaessaan Ronin verenhukalta. Hermione käy myös Harryn kanssa tämän vanhempien haudalla ja auttaa tätä pelastumaan Voldemortin Nagini-käärmeen hyökkäykseltä. Harryn, Ronin ja Hermionen jäädessä kuolonsyöjien käsiin nämä kiduttavat Hermionea, mutta hän pääsee pakenemaan.

Ennen Tylypahkan taistelun alkua kun Harryn tie eroaa hetkeksi Ronista ja Hermionesta, kaksikko lähtee salaisuuksien kammioon etsimään basiliskin hampaita joilla voi tuhota hirnyrkin. Vaikka idea oli kokonaan Ronin hän antoi Hermionelle kunnian tuhota Puuskupuhin kuppi, joka oli ollut heidän hallussaan jo jonkin aikaa. Ratkaisevan, Tylypahkassa käytävän taistelun hetkillä Hermione ja Ron suutelevat, kun Ron lopulta ymmärtää Hermionen kannan kotitonttujen suhteen ja myös sanoo sen sävyyn, että tarkoittaa totta.

Epilogikappaleessa kerrotaan, että yhdeksäntoista vuotta myöhemmin Hermione ja Ron ovat naimisissa, ja heillä on kaksi lasta, Rose ja Hugo. Hermione ja Ron ovat Harryn pojan James Siriuksen kummeja.[1] J.K Rowling on myös kertonut, että Hermione työskentelee taikaministeriössä taikalainvartijaosastolla.

Emma Charlotte Duerre Watson (s. 15. huhtikuuta 1990 Pariisi, Ranska)[1] on englantilainen näyttelijä, joka on tullut tunnetuksi Harry Potter -elokuvista, joissa hän näyttelee yhtä päähenkilöistä, Hermione Grangeria.

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Perhe

Emma Watsonin vanhemmat ovat Chris Watson (1960) ja Jacqueline Luesby (1960). Hänellä on lisäksi veli Alex (1993).[2] Emma on saanut nimensä isoäitinsä Emma Charlotte Duerre Watsonin mukaan. Hänen perheensä on asunut Ranskassa viisi vuotta.[1] Nykyään he asuvat Englannissa. Emman juristivanhemmat ovat eronneet, ja Emma asuu parhaillaan (2007) äitinsä kanssa Oxfordissa. Emmalla on myös sisarpuolet, Nina ja Lucy Watson, sekä velipuoli Toby Watson. Nina ja Lucy näyttelivät Emman kanssa TV-elokuvassa Ballet Shoes.

[muokkaa] Näyttelijänura

Koulussa Emma oli innostunut näyttelemisestä ja hän sai päärooleja useista näytelmistä, muiden muassa Arthur: The Young Years, Onnellinen prinssi ja Liisa ihmemaassa. Näyttelemisen lisäksi Emma otti osaa moniin muihin kouluprojekteihin. Seitsenvuotiaana hän voitti koulunsa runokilpailun, joka oli nimeltään The Daisy Pratt Poetry Competition. Emman ura lähti liikkeelle, kun hänen koulussaan käytiin etsimässä mahdollisia näyttelijöitä Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvan rooleihin ja Emman opettaja oli ilmoittanut hänet ja pari hänen ystäväänsä Hermione Grangerin roolin koe-esiintymiseen.

Alkuun Emma meni mukaan vain huvin vuoksi, mutta mitä enemmän koe-esiintymisiä hän teki, sitä vakavammaksi juttu kehittyi. Emman lisäksi roolia tavoitteli tuhansia muita kokelaita, monia sellaisia, jotka olivat kehittyneet näyttelijänä jo pitkälle ja joilla oli enemmän näyttelijäkokemusta kuin Emmalla. Siitä huolimatta monta koe-esiintymistä myöhemmin hän sai kuulla saaneensa osan, koska hänestä oli kuoriutunut esille erinomainen näyttelijä. "Minut tuotiin studioon ja pantiin istumaan Rupertin viereen, ja sitten minulle sanottiin: 'Sinä sait sen osan' ja siinä minä istuin jotain viisi minuuttia, kunnes aloin tajuta, mitä minulle oli juuri kerrottu. Olin vähän että 'Voi Jessus, onko tämä unta?' Joku nipisti minua."

Emma on kertonut usein livahtavansa kuvaustauoilla katsomaan HP-leffoissa esiintyviä eläimiä. Emman lempikohtaus on Azkabanin vangin kohta, jossa hän pääsee mottaamaan Draco Malfoyta (Tom Felton) päin naamaa. Emman suosikkihahmo on Hagrid.

Emma on näytellyt kaikissa viidessä Harry Potter -elokuvassa, joista neljäs, Harry Potter ja liekehtivä pikari, julkaistiin marraskuussa 2005. Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvan kuvauksissa hän sai lempinimen 'One Take Watson' (yhden oton Watson), koska hän pystyi tekemään kohtauksen yhdellä kerralla. Emman viimeisin elokuva on 2007 ilmestynyt Harry Potter ja Feeniksin kilta. Emma tulee näyttelemään myös kahdessa viimeisessä Harry Potter -elokuvassa. Tiedon on vahvistanut itse Warner Bros